«Συναυλία στο Αρχαίο Νεώριο»
Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στον τόπο μας τον ταλαντούχο ερμηνευτή Γιάννη Κότσιρα σε μια ιδιαίτερη συναυλία που έλαβε χώρα στο φωταγωγημένο και επιβλητικό Νεώριο των Αρχαίων Οινιαδών.
Πρόκειται για την τρίτη επιτυχημένη συναυλία στον ξεχωριστό αυτό αρχαιολογικό χώρο, η διοργάνωση των οποίων έγινε επ' αφορμή της μη διεξαγωγής του φημισμένου Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών για έναν ακόμη χρόνο λόγω εργασιών συντήρησης που πραγματοποιεί η
αρχαιολογική υπηρεσία.
Εκατοντάδες επισκέπτες ήρθαν για να απολαύσουν τον αγαπημένο τους ερμηνευτή μέσα σε μια μαγική ατμόσφαιρα κάτω από τον έναστρο αυγουστιάτικο ουρανό και με αφορμή το γεγονός αυτό, ρώτησαν και έμαθαν τι ήταν αυτό το σπουδαίο μνημείο, ποιος ήταν ο σκοπός της ύπαρξης του και η λειτουργία του και ποια η σημασία του. Έμαθαν ότι το Νεώριο των Αρχαίων Οινιαδών μετράει σχεδόν 3000 χρόνια ζωής και είναι μοναδικό στο είδος του. Έμαθαν ότι είναι λαξευμένο στο βράχο και ότι την εποχή που κτίστηκε συνιστούσε τρομερό τεχνολογικό επίτευγμα καθώς μπορούσε να ναυπηγεί ή να επισκευάζει επτά πλοία ταυτόχρονα προσδίδοντας τεράστιο παραγωγικό πλεονέκτημα στην πόλη που το διέθετε, η οποία μπορούσε έτσι να ναυπηγεί μεγάλο όγκο εμπορικών και πολεμικών πλοίων, εξυπηρετώντας και διασφαλίζοντας τα συμφέροντα και την ασφάλεια της.
Όπως γίνεται αντιληπτό η αξιοποίηση του σπουδαίου μνημείου του Νεωρίου για πολιτιστικούς σκοπούς και η επανεκκίνηση του Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών που αναμένεται το επόμενο έτος οπότε και η αρχαιολογική υπηρεσία θα έχει ολοκληρώσει το σημαντικό της έργο, προσδίδει τεράστιες προοπτικές διοργάνωσης, προβολής και ανάπτυξης πολιτιστικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων που αναβαθμίζουν σημαντικά το ρόλο του αρχαιολογικού χώρου συνολικά αλλά και της περιοχής ευρύτερα.
Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το Νεώριο των Αρχαίων Οινιαδών με πρωτοβουλία του σημερινού Προέδρου του οργανισμού μας, Ζαφείρη Καραβία, τότε από άλλο μετερίζι, τον Ιούλιο του 2021, μέσω σχετικής επιστολής που κατατέθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού προτάθηκε να καταταχθεί στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ενώ με μέριμνα των αρμόδιων υπηρεσιών που έλαβαν υπ όψιν την πρόταση, αναμένεται η δημιουργία και προώθηση μιας ολιστικής πρότασης για την περαιτέρω αξιοποίηση, ανάδειξη και προβολή του σπουδαίου αυτού αρχαιολογικού χώρου.
Το ερώτημα όμως είναι το εξής:
Είναι η περιοχή έτοιμη για αυτή τη μετάβαση;
Η περαιτέρω αξιοποίηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, η προβολή και η πιθανή κατάταξη στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ πιθανώς να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες, οι περισσότεροι από τους οποίους ενδεχομένως θα έρχονται από ενδιαφέρον μόνο για το αναγνωρίσιμο σε αυτούς μνημείο και συνεπώς θα σχεδιάζουν την πολυήμερη διαμονή τους στον τόπο μας. Παράλληλα πλήθος ακαδημαϊκών και ερευνητών αλλά και φοιτητές πανεπιστημίων πιθανώς θα θέλουν να μείνουν εδώ για μέρες μελετώντας και ερευνώντας τον αρχαιολογικό θησαυρό μας σπιθαμή προς σπιθαμή. Είμαστε έτοιμοι να τους φιλοξενήσουμε; Να τους παράσχουμε τις υπηρεσίες που χρειάζονται; Να τους μυήσουμε στις γεύσεις και τα προϊόντα μας; Να τους προβάλλουμε τα δεκάδες ακόμη αξιοθέατα που κρύβει αυτός ο μυστικός παράδεισος των Οινιαδών και της Αιτωλοακαρνανίας;
Ας μην ξεχνάμε ότι η αλλαγή των συνθηκών του τόπου μας θα έρθει μέσα από τη δική μας προσωπική αλλαγή, τόσο στην κουλτούρα, στη σκέψη, στον τρόπο που οραματιζόμαστε το μέλλον αλλά και στις προοπτικές που ονειρευόμαστε για τα παιδιά μας.
Μια αλλαγή που θα επιτευχθεί μέσα από την ατομική αλλά κυρίως την συλλογική προσπάθεια.
Η «Οινιαδών Ανάπτυξις» έχοντας σαφές όραμα και στόχευση για το μέλλον, συγκρότησε μια σειρά από ρεαλιστικές προτάσεις - οδηγούς (Projects) που μέσω λεπτομερών μελετών και επαφών επιχειρεί να κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παράγοντες με σκοπό οι ιδέες αυτές που αφορούν τα οικιστικά συγκροτήματα, το περιβάλλον, τα μνημεία, την οικονομία, τα παραγωγικά χαρακτηριστικά και τις αναπτυξιακές προοπτικές των Οινιαδών να γίνουν πραγματικότητα.