«To Καστρομονάστηρο των Αγίων Ταξιαρχών Νεοχωρίου»
Πρόκειται για ένα ιστορικό μεταβυζαντινό Κάστρομονάστηρο κτισμένο πάνω σε βραχώδη λόφο (παλαιοτέρα νησίδα) νοτιοδυτικά από το Νεοχώρι Οινιαδών, στη διαδρομή για την παραλία του Λούρου που είναι αφιερωμένο «Στους Αρχιστράτηγους Μιχαήλ και Γαβριήλ και στις Ασώματες Δυνάμεις».
Το μοναστήρι διαθέτει τον Ιερό Ναό, οχυρό λιθόκτιστο περίβολο, βοηθητικά κτίρια, ένα πηγάδι, το βόρο ένα είδος μαντριού, κελιά μοναχών και έναν μεγάλο οχυρό πύργο στην βόρειο δυτική άκρη του μοναστηριού που αποτελούσε και το Ηγουμενείο του. Ο ναός προς μεγάλη έκπληξη δεν περιέχει τοιχογραφίες.
Ο Πύργος φαίνεται να αποπερατώθηκε το 1742 με την ίδρυση της Μονής και την πρώτη κτίση του ναού ωστόσο να ανάγεται πολύ πιο πριν στην βυζαντινή εποχή.
Η ενισχυμένη οχύρωση και τα αμυντικά έργα του μοναστηρίου οφείλονται στη τοποθεσία του και την έντονη ανασφάλεια που επικρατούσε την εποχή κτίσης του στην περιοχή καθώς βρίσκονταν στο μέσο πολυσύχναστων θαλάσσιων εμπορικών οδών από τον Πατραϊκό προς τη Δύση και αντίστροφα, από την Πελοπόννησο προς την Δυτική Στερεά και από τα Επτάνησα προς την οινιαδίτικη και αιτωλοακαρνανική ενδοχώρα γεγονός που το καθιστούσε ευάλωτο στις επιθέσεις επίδοξων πειρατών και εχθρικών στρατευμάτων.
Ιστορικά το μοναστήρι αποτέλεσε κέντρο των επαναστατημένων Νεοχωριτών και κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα πυρπολήθηκε από τους Οθωμανούς οι οποίοι σφάγιασαν μάλιστα και 18 Αγωνιστές.
Με τη λήξη του αγώνα το μοναστήρι ερημώθηκε φιλοξενώντας μονό έναν κάτοικο, τον ηγούμενο Ζαχαρία ο οποίος απεβίωσε τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό.
Ωστόσο οι κάτοικοι του Νεοχωρίου δεν ξέχασαν ποτέ την σημασία του μοναστηριού στην επιβίωση του πολύπαθου λαού τους και με περίσσεια ευλάβεια ντόπιοι συνέχιζαν να ανάβουν τα κεριά και ιερέας από το Νεοχώρι να πραγματοποιεί λειτουργία ανήμερα της εορτής των Ταξιαρχών κρατώντας ζωντανή την ιστορία που συνδέεται με το σημαντικό αυτό μνημείο.
Σήμερα η μονή σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση παρά τον πρόσφατο εμπρησμό, έχει δεχθεί παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης ενώ ο Πύργος – Ηγουμενείο στέκει ακόμη όρθιος και επιβλητικός όμως μισό ερειπωμένος.
Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το ιδιαίτερο αυτό σημείο στο δρόμο του για το Λούρο, να απολαύσει την ηρεμία που προσφέρει η απόμερη αυτή μεριά, να θαυμάσει το κατάφυτο περιβάλλον και την εξαιρετική θέα προς τα δυτικά.